Northern Nautilus / Takato Tamagami

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/334098/northern-nautilus-takato-tamagami Clipboard 2013 Save this picture!© Masaya Yoshimura+ 27 Share Area:  131 m² Area:  131 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Takato Tamagami Area Area of this architecture project Northern Nautilus / Takato TamagamiSave this projectSaveNorthern Nautilus / Takato Tamagami Year:  Year:  Japan CopyHouses•Sapporo, Japan CopyAbout this officeTakato TamagamiOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSapporoHousesJapanPublished on February 20, 2013Cite: “Northern Nautilus / Takato Tamagami” 20 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownEnclosures / Double Skin FacadesCupa PizarrasCupaclad® 101 Random in Les PalmiersUrban ApplicationsIsland Exterior FabricatorsPublic Safety Answering Center II Envelope SystemConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – Ridgelight 25-40°Porcelain StonewareGrespaniaPorcelain Tiles – Coverlam ImperialWindowspanoramah!®ah! Vertical SlidingFastenersSchöckConcrete Façade Fasteners – Isolink®CarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Arena®CoatingsFormicaLaminate – ColorCore®2More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDaily Photographs 2013 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/334098/northern-nautilus-takato-tamagami Clipboard Projects Houses photographs:  Masaya YoshimuraPhotographs:  Masaya YoshimuraSave this picture!© Masaya YoshimuraThis house for a young couple stands on a lot in a readjusted land on a hill. The site faces a street on the north, and is surrounded by neighboring houses on the other three sides. It seemed like a rather commonplace urban condition at first, but we were excited to discover a good view of a park below, located across the street towards northeast direction. We imagined that if we make the house high enough, they will have a nice view towards the park and the panorama of the town on the hill, and enjoy seasonal changes of trees from there. So our design started from providing a large window towards the park view on top floor.Save this picture!Exploded DiagramThe building consists of interlocking volumes of cuboid located parallel to the site and cube rotated by 30 degrees to face the park. Plan of the cuboid is based on golden proportion and spatial division is determined by logarithmic spiral. By giving order to spatial proportion and composition, one can provide a sense of stability and comfort in living environment. This is a classical design method that had been adapted by many architects in the past.Save this picture!© Masaya YoshimuraWe added a new step to this method that is extracting the square and rotating it. As a result we created a dynamic spiral flow of circulation and form. Light and view transform in multiple ways as you move up and down the space.Save this picture!© Masaya YoshimuraEach volume has floor on different level and each floor is allocated for specific use, and the floors step up continually and extend outwards. The gap between mezzanine ceiling and top floor is used as storage space.Save this picture!© Masaya YoshimuraGarage is placed in a part of rotated cube and the ceiling is made high enough to accommodate a canoe, as the client loves outdoor sports. And we made storage space above the garage so that they can load and unload outdoor sport goods directly from the car.Save this picture!© Masaya YoshimuraEach space has different ceiling height. Entrance hall has a 6.6 meter-high void space and as you go up ceiling height of each living space gets lower. Living room on the mezzanine level is 3.9 meters high and dining room on the second floor is compressed to 2.2 meters high. Here the sense of horizontality is emphasized to enhance visual experience. As you approach the full-width window a bright panoramic view of trees and surrounding townscape opens up dramatically.Save this picture!© Masaya YoshimuraStudy/book storage is located in that middle on the mezzanine level, which is used as private room of the client’s wife. It is visually inaccessible from the rest of the house, except that it is visually connected to the double-height bedroom so the couple can feel each other’s presence while maintaining some privacy. She can go down there from the second floor using stairs located behind the kitchen, so it is easy take a break from housekeeping and enjoy her free time.Save this picture!© Masaya YoshimuraBy splitting floor levels we were able to separate living spaces while maintaining a sense of togetherness at the same time.Save this picture!Mezzanine Floor PlanThe couple stands by the dining room window and sees neighborhood children playing cheerfully in the park. When they have a child on their own he/she will eventually join there. From this window they will keep an eye on growth of all children and their hometown.Save this picture!SectionProject gallerySee allShow lessCABII House / Nacho Carbó arquitectoSelected ProjectsFilms & Architecture: “North by Northwest”Articles Share Northern Nautilus / Takato Tamagami “COPY” “COPY”last_img read more